TAPTOE

Op deze pagina leest u informatie van de deelnemende korpsen aan de Streetparade en aan de Taptoe.

Voor een impressie zie ook onderstaande link:

SHOW, MARCHING- & CONCERTBAND FLORA BAND 

Show, Marching- & Concertband Flora Band is opgericht op 1 augustus 1968 is de Flora Band een begrip bij organisaties en publiek in binnen- en buitenland. Flora Band mag zich tot de internationale top rekenen. Dit blijkt onder andere uit hun meer dan uitstekende prestaties op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, maar ook uit de drukke agenda (zie Agenda op deze site) van de mannen en het enthousiasme waarmee ze elke keer ontvangen worden.

De Flora Band bestaat uit ongeveer 50 mannen van 15 tot 50 jaar. Hoewel de meeste aanwas bij de Jong Flora Band vandaan komt, komen er ook een heel aantal leden elke week van ver om bij ons te kunnen spelen. De Flora Band is namelijk in hun stijl, muziekkeuze wat betreft show en mars, uniform en uitstraling de meest Engelse onder de Nederlandse show- en marchingbands. De Flora Band gaat uit van een brassband bezetting. De geschiedenis van Flora Band kent teveel hoogtepunten om hier op te sommen. Feit is wel dat de Flora Band bekend staat om hun fantastische agenda; taptoe Breda, nationale taptoe in Ahoy en diverse jaarlijks terugkerende buitenlands trips zijn hier het bewijs van. Dat het Rijnsburgse organisatietalent ook in de Flora Band orkesten doorsijpelt, blijkt wel uit de organisatie van eigen taptoes, concerten en evenementen met bezoekersaantallen van meer dan duizend mensen.

Flora Band staat onder muzikale leiding van dirigent Gerben Kralt. Samen met slagwerkinstructeur Robert van den Bosch zijn de mannen muzikaal gezien optreden waardig. Dankzij instructeurs René Ranzijn en Stephen van den Bosch zijn ook de exercitie en choreografie van zeer hoog niveau. Optredens worden geleid door tambour-maître Theo McDaniel of Maurice van der Plas.

De Flora Band uit Rijnsburg.

HET VRIJWILLIGER FANFARE KORPS DER GENIE

Het fanfareorkest is samengesteld uit o.a. oud-leden van de Geniekapel die hierin hebben gespeeld in de periode 1952 t/m 1995. Op dit moment zijn er 78 muzikanten die met veel plezier met elkaar musiceren. De gemoedelijke collegiale sfeer met een gezonde dosis muzikaal Genisten chauvinisme maakt het tot één “ familie “. Kenmerkend is de sterke onderlinge band. Onder leiding van een beroepsdirigent wordt muziek ingestudeerd van uiteenlopend karakter. Natuurlijk maakt de militaire muziek hiervan een belangrijk deel uit. Hierbij valt te denken aan de concert- en loopmarsen. Maar bijvoorbeeld een vurig stukje Braziliaanse muziek, een vlotte polka, populaire hedendaagse blaasmuziek of een ernstig semi-klassiek werk ontbreekt niet in het repertoire van het orkest.

Was het orkest aanvankelijk vooral nationaal actief met het verzorgen van buitenoptredens in de vorm van taptoes, parades, buitenconcerten of deelname aan rondgangen en intochten, zo is het VFKG de laatste jaren naast nationaal ook vaak internationaal bijzonder gevraagd bij grote muziekevenementen. Zo was het orkest o.a. te gast in Frankrijk, waar in het ‘Stade de Lens’ met militaire orkesten uit Bulgarije, Griekenland, Italië en Frankrijk werd opgetreden. Een onvergetelijke ervaring, evenals de optredens bij de ‘Internationale Musikparade’ in Duitsland en Oostenrijk, waar het VFKG in vele steden de show stal. Ook in België, Luxemburg, Zweden, Ierland en Engeland mocht men al van onze klanken genieten. Zoals in de agenda te zien is staan ook nu alweer uitnodigingen vast voor bijzondere optredens in binnen- en buitenland. Door de reorganisatie bij de militaire beroepsorkesten binnen defensie wordt steeds vaker een beroep gedaan op ons orkest bij beëdigingen en jubilea van defensieonderdelen.

Het OLFKG maakt sinds 2000 deel uit van het Regiment Genietroepen. Door de reorganisaties van de militaire muziek is de officiele band tussen het militaire beroepsorkest FKKLBW ( FanfareKorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens) teloor gegaan. Sinds 2006 is het OLFKG dan ook het officiele Regimentsorkest van het Regiment Genietroepen. En tijdens de ledenvergadering van 2013 is de officiële naamgeving: Vrijwillig Fanfarekorps der Genie. Voor de komende jaren is het beleid voor het orkest erop gericht om zich, naast taptoes, ook te gaan toeleggen op het geven van concerten.

Het Vrijwillige Fanfarekorps der Genie

SHOWBAND STERNSE SLOTLANDERS

Showtime! De Showband Sterne Slotlanders uit Franeker laat opzwepende nummers in de herkenbare Sternse sound horen. De colorguard maakt de show compleet. Showband Sternse Slotlanders is een malletband, met een specifieke stijl. Verschillend gestemd en ongestemd slagwerk zorgt voor de eigen, herkenbare sound. Denk daarbij aan: bells, xylofoons en marimba’s, ondersteund door percussie zoals: snares, bassdrums, sixt’s en cymbals. Een feest voor je oren! Het repertoire van de Showband klinkt het grote publiek bekend in de oren. Bekende hits van onder andere Dotan, Fun, Queen en Robbie Williams laten het publiek in enthousiasme achter. De colorguards maken de show compleet! Veel aandacht wordt besteedt aan de straatshows en de taptoeshow. Juist de combinatie van show, colorguard en al dat slagwerk maakt de Showband tot een échte malletband.

Showband Sternse Slotlanders uit Franeker.

SHOW- & MARCHINGBAND JONG FLORA BAND

 De lessen bij de Jong Flora Band zijn de basis waar onze leden de rest van hun muzikale carrière op voort kunnen. We stellen hoge eisen aan onze lessen; ze worden gegeven door een zeer ervaren lid van de Flora Band of door een conservatorium docent. Tweemaal per jaar spelen de leerlingen voor om hun voortgang in de gaten te houden en om er voor te zorgen dat er altijd iets is om hard voor te oefenen! Dirigent Gerben Kralt, zelf ooit begonnen bij de Jong Flora Band, is de dirigent van de Jong Flora Band, Robert van den Bosch, eveneens ooit Jong Flora Bander, is slagwerkinstructeur. Voor de choreografie en exercitie ligt de leiding in de handen van Stephen van den Bosch en Peter Schoneveld. Jong Flora Band is niet alleen muziek maken; muziek verbroedert en zorgt voor mooie vriendschappen. Om die vriendschappen en het teamgevoel extra te stimuleren worden er regelmatig leuke uitjes georganiseerd en gaan de jongens en meisjes elk jaar op kamp.

Jong Floraband uit Rijnsburg.

DRUM- & SHOWFANFARE JONG ADVENDO

Drum- en Showfanfare Jong Advendo uit Sneek heeft in haar bestaan al een grote naam als jeugdshowband opgebouwd. Op taptoes, corso’s en streetparades weten deze jongens en meisjes het publiek uitstekend te vermaken met hun verrassende muziek en showelementen. De jonge muzikanten brengen ieder jaar een geheel nieuwe show waarbij de hele arena gebruikt wordt. Er wordt, zoals een jeugdkorps betaamt, vooral eigentijdse en herkenbare muziek gespeeld, muziek die zich prima laat vertalen naar een drum- en showfanfareshow met vernieuwende showelementen. Op concoursen is Jong Advendo al jarenlang zeer succesvol. Zo wist men in Vlissingen, het nationale jeugdshowfestival waaraan bijna alle Nederlandse showbands deelnemen, al zeven keer achtereenvolgens de eerste plaats te veroveren. Daarnaast doet Jong Advendo sinds 2003 ook mee aan de Open Dutch Showcorps Championships (ODSC) in Assen. In de middenklasse behaalde het jeugdkorps hier tot nu toe zeer goede resultaten.

De band is evenals Drum- en Showfanfare Advendo altijd gekleed in het zwart/wit. De totale groep inclusief showgirls bestaat uit ongeveer 70 jongens en meisjes en staat onder leiding van tamboer-maître Kay Hamersma.

Drum- en Showfanfare Jong Advendo uit Sneek.