“OPMAAT NAAR 75 JAAR VRIJHEID”

In het noorden van de Provincie Groningen ligt Uithuizermeeden, in het  Gronings ook wel Meij genoemd. Slechts op enkele kilometers van het Werelderfgoed, de Waddenzee, en de bekende Eemshaven. Hier wordt op zaterdag 5 oktober een ‘Historisch Militair Treffen’ georganiseerd in het kader van de afsluitdag van de Eemsmondweek. Deze Eemsmondweek is een driejaarlijkse feestweek met tal van programmaonderdelen. De afsluiting staat traditiegetrouw in het teken van een ‘themadag’ die in de avond wordt afgesloten met een Taptoe en vuurwerk. In 2013 stond deze dag in het teken van de ‘hulpverlenersdag’ en in 2016 werd de laatste dag gehouden met als thema ‘Stoomdag’. Beide dagen waren destijds zeer succesvol en trokken vele duizenden bezoekers.

Dit jaar staat de laatste dag in het teken van ‘bijna 75 jaar vrijheid’, de geschiedenis van de Nederlandse  Landmacht en besteden ook aandacht aan de bevrijding van de Provincie Groningen.

Een dag dat het dorp Uithuizermeeden (Meij) even weer ‘bezet’ wordt, vandaar ook de (Groningse) titel; “Meij wordt bezet, zo is’t mor net”.

Op deze pagina leest u de komende maanden alle nieuwsfeiten, plattegronden en ander nieuws dat voor u als deelnemers belangrijk is.

Dit evenement wordt georganiseerd door:

Stichting OTTO Uithuizermeeden

Stichting Taptoe Uithuizermeeden

Comité Bevrijding ’t Hogeland

en externe adviseurs Historische militaire voertuigen.

De organisaties en adviseurs poseren op het Johan van Veenplein.