STICHTING DIENSTPLICHTIG MARECHAUSSEES

De fundamenten van de Stichting Dienstplichtig Marechaussees (afgekort SRDM) zijn gelegd in 2007, doch formeel zijn de activiteiten sinds 2014 ondergebracht in een Stichting. De SRDM heeft tot doel het in stand houden van de historische geschiedenis van de dienstplichtigen, beter bekend als de Groene Marechaussees, bij Het Wapen der Koninklijke Marechaussee (KMAR) in al zijn facetten. Dit door het juiste tijdsbeeld van de Dienstplichtig Marechaussee bij Het Wapen der Koninklijke Marechaussee uit te beelden, met correcte en volledig uniformen, uitrusting en voertuigen. De SRDM wordt ook officieel erkent en ondersteunt door de Koninklijke Marechaussee, in het interactief uitbeelden van de rol die de ± 33.000 dienstplichten hebben vervuld bij de KMar. In tegenstelling tot de meeste re-enactmentgroepen is de extra toegevoegde waarde van de SRDM, dat zij allen echt hebben gediend als dienstplichtig marechaussee. Lidmaatschap en deelname aan de activiteiten van de SRDM is dan ook alleen toegankelijk voor leden die daadwerkelijk bij de KMar hebben gediend. Met deze restrictie is het uitdragen van het juiste beeld geborgd en wordt erg géén eigen interpretatie neergezet. Vandaag de dag bestaat de SRDM uit een groep van 16 voormalig dienstplichtig Marechaussees, met maar 1 taak: Het gedachtegoed van de dienstplichtigen bij de KMar, in historisch perspectief tussen 1946 en 1996, uit te dragen bij militaire evenementen en herdenkingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de jaarlijkse Veteranendag KMar, maar ook middels het jaarlijks in detachementsverband lopen van de Airborne Mars op de 1e zaterdag van september. Afhankelijk van de gelegenheid zijn de leden gekleed in het traditioneel compleet (groene) Dagelijks tenue (DT) of in het volledig Gevechtstenue (GVT), incl. witte webbing, ‘kalkpot’, etc.. Een uitrusting die herkenbaar is voor iedere dienstplichtige die ooit gediend heeft!

Bij haar activiteiten heeft de beschikking over een aantal voertuigen, die een volledig in KMar uitvoering zijn uitgerust. Zo hebben we de inmiddels de beschikking over een Laro M109, een verkorte (kader) Laro 88” en drie Daf’s 66YA. Daarnaast beschikt de SRDM over uitrusting uit de dienstplichtige periode, met o.a. een Traffic Post (TP tent), die bij evenementen als een volledige verkeerspost te velde wordt ingericht. Bij evenementen acteert de SRDM graag interactief met het bezoekend publiek. Dit door bijvoorbeeld middels exercitie-lessen en -uitleg te geven aan kinderen en ouders, waarbij de kinderen een zgn. ‘kalkpot’ (witte MP helm) krijgen opgezet. Kortom, als de SRDM wordt ingezet op een evenement is de herkenbaarheid en succes gegarandeerd!

Op zaterdag 5 oktober komt de ‘Stichting Dienstplichtig Marechaussees naar Uithuizermeeden met voertuigen en uitrusting. Tevens zal men deelnemen aan de parade en defilé.

De Stichting Dienstplichtig Marechaussees.